Luomua suoraan tilalta kauppaan


Kuorttisen luomukanala sijaitsee Partalan kylässä Lappeenrannan kupeessa. Kleofas Malmi perusti Malmin siitoskanalan vuonna 1925. Nyt, kolme sukupolvea myöhemmin nimi on vaihtunut Kuorttisen luomukanalaksi. Olemme maatalousyhtymä, jonka osakkaina ovat Juha, Satu-Anne, Aki ja Lassi Kuorttinen. Tällä hetkellä ulkoista työvoimaa on neljä henkilöä. Luomutuotantomme alkoi vuonna 1998 ja nykyisin meillä munii parhaimmillaan 18.000 itse kasvattamaa kanaa.

Luomukanalan pitäminen on kovaa työtä, mutta tulokset näkyvät. On likaisia hetkiä puhdistaessa ja pestessä kanaloita. On jatkuvaa tarkkailua vikatilanteita etsiessä. On ikuista kananmunien keräämistä. Ja on ilon hetkiä uusien untuvikkojen tullessa poikaskasvattamoon.

Vähemmän stressiä, lähempänä luontoa


Kaikissa kanaloissamme on ikkunat, joten kanat saavat auringonvaloa ympäri vuoden. Lisäksi kanalassa on iso pehkualue, jossa kanat voivat kuopsuttaa ja kylpeä mielensä mukaan. Kesäisin kanat pääsevät nauttimaan ulkoilmasta. Kanat nukkuvat puuorsilla, ja niillä on pesät, minne ne munivat. Munat vierivät pesän takana olevalle hihnalle, josta ne kerätään käsin kennoihin. Kaikki munat tarkastetaan ihmissilmällä, käsin koskettamalla sekä punnitusvaiheessa läpivalaisemalla. Kanat syövät luomurehua, jonka rahtimylläri tekee automyllyllä paikan päällä.

Lisäksi kanoistamme pitävät huolen kukot. Kesällä kanojen ollessa ulkona kukot varoittavat kanahaukoista ja kaikesta muustakin. Talvella kukot tyytyvät haareminsa ylläpitoon ja rähjäämiseen muiden kukkojen kanssa.

Kuorttisen luomukanala
Soskuantie 91
53400 Lappeenranta

ulkoasu ja tekniikka © Janne Rautakannel 2015
sisältö © Kuorttisen luomukanala