Luomu. Hyvää luonnolle. Hyvää sinulle.


Luomu vetää puoleensa. Kanojen hyvinvointi on pääasia ja ne saavat seurata luonnollisia vaistojaan. On rentouttavaa välillä istua alas ja katsella kanojen elämää. Pitää hyväksyä kana sellaisenaan eikä yrittää pakottaa eläintä ihmisen rytmiin. Arvaamattomuus tuo eloa tilalle.

Luonnonmukainen tuotanto, eli luomu, on parempi vaihtoehto sekä luonnon monimuotoisuudelle, ilmastolle että sinulle. Luomutuotannon piiriin kuuluvat kasvi- ja eläintuotanto sekä luonnosta saatavat keruutuotteet. Eäintuotannossa, kuten luomukanalassamme, on tavaomaista tuotantoa tiukemmat hyvinvointivaatimukset. Luomutuotantoa valvotaan koko EU:n alueella pellosta pöytään.

Viljelysmaan hoitaminen on luomussa tärkeässä osassa. Maata hoidetaan viljelykierrolla sekä hyödyntämällä eloperäisiä lannotteita. Kemiallisten torjunta-aineiden ja keinolannoitteiden käyttäminen on kiellettyä, joten rikkakasvit ja tuholaiset torjutaan biologisesti ja mekaanisesti. Tämä edistää maaperän elämää, luonnollista maan viljavuutta ja veden laatua. Geenimuunneltuja lajikkeita ei hyväksytä luomussa. Eläintuotannossa korostetaan eläinten hyvinvointia ja terveyttä, lajinomaista käyttäytymistä ja vapaata liikkumista. Kanat ruokitaan pääsääntöisesti omalla tilalla tuotetulla tai saman alueen luomutiloilta hankitulla luomurehulla.

Luomukanala


Luomuruoka vastaa kuluttajien vaatimuksiin aidosta ja maukkaasta ruoasta.

Ulkoilu ei ole ainoa seikka, mikä tekee kanasta ja kananmunasta luomun. Tärkeimmät erot tavanomaiseen kanalaan ovat ruokinta ja olosuhteet. Luomukanojen rehu pitää olla luomua. Luomukanoille annetaan päivittäin karkearehua, joka vaihtelee heinästä juureksiin. Kanoilla on enemmän munintapesä- ja orsitilaa. Luomukanaloissa on myös ikkunat antamassa luonnonvaloa.

Kanojen hyvinvointia ja terveyttä pyritään luomutuotannossa edistämään hyvällä hoidolla, laadukkaalla luomurehulla, kanojen jaloittelulla ja kesäaikaan laiduntamisella, väljillä elinolosuhteilla sekä pitämällä huolta kanalan kunnosta ja puhtaudesta.

Kuorttisen luomukanala
Soskuantie 91
53400 Lappeenranta

ulkoasu ja tekniikka © Janne Rautakannel 2015
sisältö © Kuorttisen luomukanala