Kuoriutuminen { vko 0 }

Haemme kanamme meille samana päivänä, kun ne kuoriutuvat. Tiput pääsevät Suomen vanhimman luomukanalan kuivaan, puhtaaseen ja lämpimään poikaskasvattamoon harjoittelemaan yhdessäoloa ja orsille kiipeilemistä.

Jo ensimmäisestä päivästä lähtien ne saavat ravinteikasta luomurehua ruoaksi, sekä puhdasta vettä juotavaksi. Täällä ne asustavat elämänsä ensimmäiset 17 viikkoa, jonka jälkeen nuorikot siirretään pestyyn munituskanalaan.

Hyvä alku tekee poikasista vahvoja, pitkäikäisiä ja ennen kaikkea terveitä munintakanoja.

Aamu { vko 18 }

Kanat alkavat munimaan noin 18 viikon ikäisenä, ja ne siirretään poikaskasvattamosta munituskanalaan ennen sitä.

Kanan tyypillinen päivä alkaa varhain.

Aurinko nousee valaisten kanalan, valot syttyvät ja kanat taapertavat ruokkijoiden ääreen aamupalalle ja juomaan. Sitten kana yleensä suuntaa pesään torkkumaan ja munimaan. Munimisen jälkeen kanat syö ja juo lisää sekä tepastelee lajitoveriensa joukossa omassa ryhmässään. Aamupäivän kana viettää yleensä ritiläalueella, missä on ruokaa ja juomaa sekä orret.

Päivä { vko 60+ }

Meillä kanat ovat parhaimmillaan 60 viikon ikäisenä. Ne ovat oppineet talon tavoille, ja munivat erinomaisesti.

Päivällä kanat suuntaavat kupu täynnä pehkualueelle, tai kesällä ulos. Siellä kaivetaan kuoppia, joissa sitten tehdään hiekkakylpyjä ja torkutaan. Ja välillä syödään lisää. Joko luomurehua sisällä tai luomuheinää ulkona.

Kanat elävät kukkojen haaremeissa, ja kukkojen reviirit määräävät pääosin niiden elinpaikan.

Hauskoja yksilöitä ova itsenäiset kanat, joita eivät kukot voisi vähempää kiinnostaa. Nämä ovat niitä, jotka karkaavat aitauksesta ja tonkivat puutarhaa. Illalla nämäkin palaavat kanalaan.

Ilta { vko 90+ }

Muninta alkaa pikkuhiljaa vähentyä. Pehkualueella on entistä enemmän mammoja kaivautuneena hiekkakuoppiin torkkumaan.

Kun alkaa hämärtämään, on iltarehun aika. Vaikka ulkoluukut olisivat auki, kanat ovat yleensä hyvissä ajoin hypänneet omalle orrelleen.

Ryhmästä riippuen on joko hyvin hiljaista, tai sitten kerrotaan kaikki päivän tapahtumat vieruskaverille. Yksi ryhmä lauloi pienen unilaulun ennen valojen sammumista. Kanat oppivat kellon sekä tunnistavat ihmisiä.

{ vko 100+ }

Meillä kanat munivat yli 100 viikkoisiksi, kun joissain kanaloissa kanat laitetaan teuraaksi jo 60 – 70 viikkoisina.

Suurin osa kanoistamme myydään piha- tai pienkanaloihin jatkamaan elämäänsä. Loput teurastetaan murtamalla niska kanan nukkuessa omalla orrellaan. Meidän kanoilla on vain yksi huono päivä, ja sekin loppuu sekunnin murto-osassa.

Teurastetuista kanoista otetaan lihat ruoaksi, ja ruhot menevät metsästäjien haaskalle.

Aloitamme tulevaisuudessa luomukananlihan myynnin kauppoihin ja ravintoloihin.

Käännä ruutua, ole hyvä.

Kuorttisen luomukanala
Soskuantie 91
53400 Lappeenranta

  kotkot@kuorttisenluomukanala.fi       050 593 0874 / Janne