×

Kauraa jo 2000-luvun alusta lähtien

On helppoa tulla takaa ja huudella löytäneensä uuden innovaation, kun toiset ovat tehneet kovan työn jo neljäkymmentä vuotta sitten. Isäntämme Juha Kuorttinen ymmärsi jo varhain, että suomalainen kaura on kuitupitoisuutensa ja ravintosisältönsä ansiosta erinomainen rehu kanoille. Asiaa tutkittiin professori Erkki Pulliaisen kanssa, ja monien testien jälkeen oikea koostumus ja resepti löytyi.

Aluksi reseptiin kuului myös ohraa ja vehnää. Vuosien kuluessa ja kanoja seuraamalla lisäsimme kauran määrää entisestään, kunnes pääsimme viljassa 100 % kauraan. Nyt rehussamme on viljaa 95 %, ja 100 % siitä on luomukauraa. Loput 5 % on luomutiivistettä, joka sisältää ne ravintoaineet, joita kaurassa ei ole. Tällä reseptillä olemme ruokkineet kanojamme jo toistakymmentä vuotta. Nuorikoille syötämme kasvuvaiheessa pieniä määriä luomuvehnää ja luomuohraa.

Lisäämme rehuumme Rehuxin tiivistettä. Siinä käytetään Inkoon vesistöstä kalastetuista kaloista tehtyä kalajauhoa. Dioksiinista ei tarvitse Suomessa, ja varsinkaan luomukananmunien kohdalla, olla huolissaan. Suomessa käytetään niin vähän kalajauhoa ruokinnassa, ettei siitä ole vaaraa. Muissa tuotantomuodoissa on vaihtoehtona synteettiset aminohapot. Me annamme aina kanoillemme luonnollisia ravintoaineita, joilla on positiivisia rinnakkaisvaikutuksia, emmekä keinotekoisia yhden asian ihmeitä.

Erinomaisesti kanan ruoansulatuksessa sulava luomusoija tulee Keski-Euroopasta. Emme käytä härkäpapua, sillä se lisää kananmunan kitkeryyttä, eikä kanan ruoansulatus kestä sitä ilman esikäsittelyä.

Luomukananmunat eivät ole vain yhden ihmeen juttu.


Luomumunat ovat luonnon luoma täydellinen ateria. Siinä on kaikki tarvittavat ravintoaineet elämälle. Yhdessä munassa on 13 elintärkeää vitamiinia ja mineraalia, korkealuokkaista proteiinia sekä terveellistä tyydyttymättömiä rasvahappoja sekä antioksidantteja. Kaikki tuo vain 80 kalorissa.

Luomu on ainoa varmasti täysin GMO vapaa tuotantomuoto. Luomurehu on myös vapaa keinotekoisista lannoitteista, kasvinsuojeluaineista ja rikkakasvimyrkyistä ja niiden jäämistä. Syötämme kanoillemme ainoana Suomessa luomukauraa.

Ruokinta on yksi tärkeimmistä asioista, joka erottaa tuotantomuodot toisistaan.

Kananmuna on sitä, mitä kanat syövät. Meillä ne syövät vain parasta. Siksi luomumunamme ovat piirun verran parempia kuin muiden.

Miten parasta ennen -päivämäärä muodostuu?

Ruokavirasto, eli entinen Evira, määrää kananmunien Parasta ennen -päivämäärän olevan 28 vuorokautta munintakauden alusta.

Mikä on luomukananmunan ravintosisältö?

Luomukananmuna on täydellinen pikaruoka. Siinä on pienessä koossa paljon hyvää. Kananmuna on yksi harvoista ruoka-aineista maailmassa, jossa on luontaisesti D-vitamiinia keltuaisessa.

  • Energiaa 588 kJ – (140 kcal) 7 %
  • Sokeria 0,3 g – 0 %
  • Rasvaa 9,9 g – 14 %
  • Tyydyt. rasvaa 2,4 g – 12 %
  • Suolaa 281,3 mg – 5 %

Tarkemman ravintosisällön löydät Finelin sivuilta.