×

Kanat elävät valosta, meillä auringonvalosta

Kanan tyypillinen päivä alkaa varhain. Valot syttyvät ja ruokkijat lähtevät käyntiin. Aamiaisen jälkeen kana suuntaa pesään torkkumaan ja munimaan. Munimisen jälkeen kanat leensä syövät ja juovat lisää, ja tepastelevat sen jälkeen pehkualueelle muiden lajitovereiden joukkoon.

Iltapäivällä kanat suuntaavat pehkualueelle ja kesällä ulos. Siellä kaivetaan kuoppaa, jossa sitten tehdään hiekkakylpyjä tai torkutaan. Ja välillä käydään syömässä. Joko luomurehua sisällä, tai luomuheinää ulkona.

Illalla on aika taapertaa takaisin oman orren luo, hypätä ylös ja käydä nukkumaan kaverin viereen.

Kanojen hoito on huijaamista puolin ja toisin. Kanat huijaavat meitä, ja me niitä. Me houkuttelemme kanat pesien lähelle valoilla, vedellä ja ruoalla, ja yritämme ohjata niiden päivärytmiä ja liikkeitä ruokinta-ajoilla. Yleensä luulemme onnistuneemme, kunnes tajuamme kanojen vetäneen taas pisimmän korren.

Luomussa yksi merkittävä tekijä kanojen hyvinvointiin on luonnonvalo. Ilman auringonvaloa, joutuisimme lisäämään muninnan käynnistävää lisäainetta rehuun.

Haluatko tietää enemmän miltä täällä näyttää ja miten kanat elävät? Täältä löydät yksinkertaisen esityksen kanojemme elämästä.

Meidän ei tarvitse käyttää antibiootteja, eikä muitakaan lääkkeitä


Haemme kanamme meille samana päivänä, kun ne kuoriutuvat. Tiput pääsevät Suomen vanhimman luomukanalan kuivaan, puhtaaseen ja lämpimään poikaskasvattamoon harjoittelemaan yhdessäoloa ja orsille kiipeilemistä. Poikaskanalassa on vain pehkualue, orret, ja paljon tilaa.

Jo ensimmäisestä päivästä lähtien ne saavat ravinteikasta luomurehua ruoaksi, sekä puhdasta vettä juotavaksi. Täällä ne asustavat elämänsä ensimmäiset 17 viikkoa, jonka jälkeen nuorikot siirretään pestyyn munituskanalaan.

Hyvä alku tekee poikasista vahvoja, pitkäikäisiä ja ennen kaikkea terveitä munintakanoja.

Me hoidamme luomukanamme niin hyvin, että meidän ei tarvitse lääkitä niitä edes Ruokaviraston mahdollistamien lääkkeiden avulla. Kanojen hoidossa yksi tärkein asia on kuivuus. Sen takia meillä ei ole mitään kanatauteja tai loisia kanoissamme.

Kananmunan keittäminen

Kananmunan keittämisaika riippuu kananmunan koosta. Hieman löysän munan saat keittämällä:

  • XL -kokoista munaa 7 minuuttia
  • L -kokoista munaa 6 minuuttia
  • M -kokoista munaa 5 minuuttia
  • S -kokoista munaa 4 minuuttia

Kananmunat kannattaa laittaa suoraan haaleaan veteen, ja ottaa aika kiehumisen alkamisesta. Näin kuoreen ei kohdistu niin suurta äkillistä lämpölaajenemista, eikä kuori rikkoudu.

  • Jos keität munia kansi päällä, saat surumunia (eli valkuaisen ja keltuaisen väliin tulee tumma surureunus), koska munista vapautuva rikki ei pääse vapautumaan.
  • Jos kuoret eivät suostu irtoamaan kuorikalvosta, kannattaa munat säikäyttää. Laske kylmää vettä keitinveteen ja anna munien olla kylmässä vedessä 30 – 60 sekuntia. Munien pitäisi olla vielä niin lämpimiä, että ne kuivaavat itsensä.
  • Jos kuoret eivät silti suostu irtoamaan, niin leikkaa veitsellä muna kahtia, ja syö lusikalla. Näin me teemme pikkumunien kanssa.