×

Perinteiset yksikerroksiset luomukanalat

Kanalamme ovat perinteisiä yksikerroskanaloita. Se tarkoittaa, että ritilätasoa ei ole jaettu kerroksiin, vaan kaikki on samalla tasolla. Kerrosritilällä saadaan pienempään tilaan enemmän kanoja.

Meillä on yhdellä seinällä munintapesät, jonne kanat menevät munimaan. Kananmunat vierivät lievästi loivaa pesämattoa pitkin takana olevalle hihnalle, joka kuljettaa kananmunat munankeruuhuoneeseen.

Ritilätasolla on vesilinjat, ruokintakaukalot sekä puiset orret. Ritilätaso on korotettu, jotta kanojen lannalla olisi oma paikkansa. Kanaloistamme reilusti yli kolmasosa on pehkualuetta. Siellä kanat saavat oleskella ja toteuttaa itseään mielin määrin. Pehkualueelle tuodaan kuukausittain pyöröpaalit.

Toisella puolella pesiä on ulkoluukut ja ikkunat. Ikkunoista tulee luonnonvaloa joka päivä, ja ulkoluukut avataan joka vuosi 1. kesäkuuta ja suljetaan myöhään syksyllä säiden mukaan. Yöllä luukut ovat myös kiinni.

Laitumemme on rajattu liikuteltavilla aitauksilla, joten voimme laajentaa ja siirtää niitä kanojen koluttua yhden alueen.

Puhtaus pitää pöpöt loitolla


Kanalamme pestään jokaisen ryhmän jälkeen painepesurilla kuumalla vedellä ilman desinfiointi- tai pesuaineita. Tarkoitus ei ole päästä kaikista bakteereista eroon, vaan pudottaa niiden taso tarpeeksi pieneksi, että kanoille muodostuu luonnollinen resistenssi tauteihin.

Kanalamme pidetään mahdollisimman kuivina. Ilmanvaihto on järjestetty niin, että ammoniakki ja muut lannasta vapautuvat kaasut imetään ulos. Puhdas ilma edistää kanojen terveyttä, työntekijöiden mukavuutta ja kananmunien makua.

Kanalamme on tehty periaatteella ”direktiivit ja reilusti päälle”. Eli tilaa, orsia, ikkunoita, ulkoluukkuja, ruokkijoita, juomapisteitä ja pesiä on enemmän kuin laki määrää.

Kanaloidemme pääolomuoto on pöly, sillä kanat pysyvät terveinä kuivassa. Emme pidä kanaloidemme luukkuja auki talvella, vaikka se olisi trendikästä. Kanat ovat alun perin tropiikin lintuja, joiden ruumiinlämpö on 42 astetta. Muutaman kymmenen uteliaan takia emme halua kiusata loppuja kanoja.

Tuotantomuotojen erot

Luomukanalassa kanoilla on eniten tilaa, luonnonvaloa, enemmän orsitilaa, 100 % GMO-vapaata luomurehua, rajoitettu parvikoko sekä
Ulkokanala on lattiakanala, josta on mahdollisuus mennä ulos.
Lattiakanalassa kanat elävät vapaasti. Niillä on orret ja pehkualue. Parvikoon määrää kanalan koko. Kanaloissa ei ole ikkunoita, ja rehu on samaa, kuin virikehäkkikanoilla.
Virikehäkkikanala on häkki, jossa kanat elävät pienryhmissä. Kanaloissa ei ole ikkunoita, rehuna on lisäaineilla täydennettyä rehua, pehkua ja ortta pienet pätkät.

Jos olet ikinä miettinyt, miksi virike- ja lattiamunia myydään eurolla / rasia, niin ajattele niiden kanojen oloja ja rehua. On monta syytä, miksi luomumunat maksavat, ja pitääkin maksaa enemmän. Halvalla ei saa ikinä hyvää. Kanaloiden-tuotantomuotojen erot Ruokaviraston kotisivuilta löytyy tarkat määritelmät eri kanaloille.