×

Ääriolosuhteet tuovat luonnetta

Kun talvella on yli 30 astetta pakkasta, alkavat seinät jäätyä ja lämmönvaihtimet löytää rajansa. Kesällä lähes 30 asteen helteet alkavat polttamaan kylpevien kanojen rintapaloja ja laittavat samat lämmönvaihtimet eri tavalla koetukselle.

Kun on oltava valmiita sekä äärimmäisiin kylmyyteen sekä helteisiin, se tekee sekä ihmisten, että kanojen luonteelle jotain erikoista. Täällä pitää oikeasti taistella ja pinnistellä elämän puolesta. Ja se näkyy meidän kaikkien luonteessa, sekä se löytää tiensä kanamunien makuun.

Partalan pellot ja luomuviljely


Luomun tarkoitus on kestävä kehitys, ja peltojemme hyvinvointi on tärkeä osa sitä. Haluamme lapsenlapsiemmekin saada onkimatonsa omasta pellosta.

Luomuviljely vähentää maaperän, vesistöjen ja ilman saastumista ja on erinomainen hiilinielu. Me hoidamme peltojamme mekaanisella muokkauksella, ja A. I. Virtasen typpikotovaraisella viljelykierrolla. Eli teemme asiat oikeastaan samoin, kuten täällä tehtiin tilan aloittaessa 1900 – luvun alussa.

Luomu takaa puhtaan ruoan meille kaikille. Kaikki tehdään alusta asti ilman keinotekoisia lannoitteita ja myrkkyjä, jonka ansiosta luomussa ei ole haitallisia jäämiä. Me lannoitamme peltomme vain omien kanojemme kompostoidulla luomukananlannalla. Me, kuten muutkin luomutilat, laitamme kaiken kiertoon. Luomussa maaperältä ei vaadita maksimitulosta joka vuosi.

Mistä kananmunan kuoren väri tulee?

Kananmunan kuoren väri tulee kanan höyhenten väristä. Valkoiset kanat munivat valkoisia munia, ja ruskeat kanat ruskeita.

Tarkemmin väri muodostuu kanan korvalehden väristä. Siksi ruskeilla kanoilla voi kuoren väri vaihdella hennon violetista tummaan ruskeaan.

Miksi toiset keltuaiset ovat värikkäämpiä?

Kananmuna keltuaisen väri määräytyy ruokavaliosta. Luomussa kanat saavat luomurehua, meillä kerran kuussa heinäpaalin sekä kesällä ne pääsevät ulos laitumelle. Lisäksi auringonvalo värjää keltuaista.

Muissa tuotantomuodoissa rehuun lisätään väriaineita, jotta keltuaiseen saadaan väriä. Virikehäkkimunan keltuainen olisi aivan haalean harmaa ilman näitä väriaineita. Lisäksi muissa tuotantomuodoissa kanaloissa ei ole ikkunoita, joten ne elävät elämänsä keinovalossa. Ulkokanoilla on mahdollisuus päästä ulos laitumelle.