×

Kaiken perustana on kestävä kehitys ja kunnioitus elämää kohtaan

Luomu kanojen hoidossa on paljon suurempi asia, kuin mitä ihmiset ymmärtävät. Ja meillä on historiaa sekä lattiakanaloista että häkkikanaloista.

Se, että meille kerrotaan ravinnon tärkeydestä, pätee myös kanojen hoitoon. Ravinto on erittäin tärkeä osa kananhoitoa, sillä kaikki, mitä kana syö, päätyy kananmunaan. Kana tarvitsee auringonvaloa tehdäkseen kananmunan. Luomussa on ikkunat tätä varten. Muissa tuotantomuodoissa munintarefleksi tehdään rehuun lisätyllä lisäaineella.

Luomussa kanat pääsevät ulos kesällä ja ovat ulkona pitkälle syksyyn saakka. Keväällä kanoja suojellaan lintuinfluenssalta ja muilta lintutaudeilta muuttolintujen vuoksi. Kokemuksemme mukaan Suomen oloissa kanoja ei kannata päästää ulos, koska ulkoluukut lisäävät kondensaatiota, eli kosteutta kanalassa lisäten loisten ja tautien mahdollisuutta.

Luomu, tai ainakin meidän tapa toimia, mahdollistaa kanojen yksilöllisen hoidon myös sairastapauksissa. Me siirrämme kanan sairaskarsinaan, jossa kana tarvitsemaansa hoitoa. Kun kana on jälleen terve ja munii, se päästetään munintakanalan puolelle.

Meidän kanaloissamme on tilaa olla ja tehdä kuppikuntia. Jokainen kana voi kuopsuttaa pehkulla, räyhätä hiekkakylpyalueella tai torkkua puisilla orsilla. Olemme kokeilleet eri virikkeitä; palloja, tasapainolautoja ja vaikka mitä. Lopputulos on ollut musertava. Kana on utelias eläin, mutta ei lisävirikkeet kiinnosta kanoja paljoakaan. Kaikki pallot, skeittilaudat ja crossfit-laitteet on kanalassa ihmisiä varten, ei kanoja.

Partalan pellot ja luomuviljely


Peltomme on hajaantuneet Partalan, Konnunsuon ja Joutsenon alueille. Osa on vanhaa suomaata, osa jo satoja vuosia vanhoja peltoja. Ja jokainen pitää tuntea kuin omat taskunsa. Pitää tietää, mitä siellä kannattaa viljellä kauran lisäksi, mikä antaa maaperään ravinteita tarpeeksi. Pitää valita sinimailasen ja apilan välillä. Onko nyt oikea aika pistää suojakasvusto rikkakasvien torjumiseen. Meidän peltojen taskuntuntija on Aksu.

Joka kevät hän haistelee ilmaa ja katselee peltoja jokohan sinne uskaltaisi traktorilla. Kun ”tavanomaiset” viljelijät jo menevät paripyörillä kosteille pelloille tekemään omia asioitaan, Aki istuu saunassa. Ja naapurit pyörittävät päätään ja naksuttelevat kieltään. Joka ikinen vuosi.

Pelloille mennään, kun ne ovat tarpeeksi kuivia ja mikä tärkeintä, tarpeeksi lämpimiä. Sitä ei voi nopeuttaa millään poppakonsteilla. Ja vaikka kyntäisimme maan, ja kylväisimme montakin viikkoa myöhemmin kuin ”tavanomaiset”, meidän kaurat ovat kypsiä aivan samaan aikaan kuin muiden.

Syksyllä Aksulla on toinen projekti, eli peltojen mekaaninen muokkaus. Näin pidämme peltojemme rikkaruohot minimissään.

Onko luomumunissa mitään eroa muihin muniin?

Olen kuullut monta kertaa väitteen, että luomu on vain silmänlumetta, ja että mitään eroa muihin muniin ei ole. Luomu on tuotantosertifikaatti, jonka tarkoitus on kestävä kehitys ja eläinten eettinen ja lajityyppinen eläminen. Luomua, kuten muitakin tuotantosertifikaatteja valvotaan tarkastuksilla. Muita tuotantomuotoja ei valvota läheskään yhtä tehokkaasti.

Tässä on meidän yhden vuoden tarkastukset:

  • Luomutarkastus, vähintään kerran vuodessa. Jos on huomautettavaa, tulee lisätarkastus.
  • Oiva-tarkastus, nykyään kerran vuodessa, koska mitään huomautettavaa ei ollut. Aiemmin oli kaksi kertaa vuodessa.
  • Eläinlääkäritarkastus, vähintään kerran vuodessa.
  • Salmonellanäytteet, kolmen kuukauden välein.
  • Näiden lisäksi meille on tullut EU:n yllätystarkastus, sekä nykyään luomutarkastuksetkin tehdään varoittamatta.

Jokainen tarkastus ottaa yhden työpäivän pois meiltä, mutta se myös kuuluu tähän työhön. Kaikki pitää olla paperilla; tuotetut munat, kanojen lukumäärä, viljat siiloissa, rehuntekoon käytetyt viljat jne…
Tarkastuksissa käydään läpi kaikki mahdollinen, ja välillä mahdotonkin.