×

Me olemme aina olleet se yksinäinen susi itärajalla

Olemme edelläkävijä luomussa, kanojen ruokinnassa ja suoraan tilalta myynnissä.

Todella moni tuntuu näkevän kanatalouden teollisena tuotantona – tarkoituksena tuottaa tasalaatuista normimunaa mahdollisimman halvalla. Meillä kanat tulevat aina ensin. Me näemme nälkää ennemmin kuin kanat.

Olemme vahvasti sitä mieltä, että nykyaika on tuonut munateollisuuteen kaavamaisen jähmettymisen. Vaaditaan, että tuotanto on tasaista ja munankoko aina samaa. Kanat määrätään teurastettavaksi mielestämme aivan liian varhain, juuri kun ne ovat oppineet tavoille kanalassa. Tahdotaan tehdä maksimitulos pienimmällä mahdollisella raaka-aineella ja painaa näin hintaa alas.

Me emme tee niin.

Meillä raaka-aine on kaikkein tärkein. Tarkoitetaan sillä itse kanaa, tai kanan rehua, tai meitä työntekijöitä. Tinkimättömän hoidon ja laadukkaan luomurehun ansiosta me kykenimme tarjoamaan jumbomunia jo yli kymmenen vuotta sitten, vuosia kilpailijoitamme ennen. Haemme untuvikkomme Haaviston siitoskanalasta Paneliasta muutama tunti kuoriutumisen jälkeen. Kasvatamme ne itse luomurehulla kanalassa, jossa on vain pehkualue, orret ja tilaa olla. Viljelemme itse yli 120 hehtaaria luomukauraa perinteisen viljelykierron mukaan, ja loput ostamme valikoiduilta sopimustuottajilta.

Kierrämme kanalat vähintään kaksi kertaa päivässä tarkkaillen kanojen oloja ja kanalan tunnetilaa. Keräämme edelleen aistinvaraisesti munat kanalasta, ajamme ne itse pakkaamolle ja läpivalaisemme ne itse. Siihen menee paljon aikaa. Meillä ei näy siistejä vaaleita työtakkeja tai nättejä hiussuojia. Meillä ei ole tietokoneita kanaloissa tarkkailemassa ja automatisoimassa kaikkea. Siellä olemme me, tyytyväisinä kanojen keskellä, haistellen ja aistien.

Kun muissa pakkaamoissa kananmunia tarkastetaan sensoreilla, kameroilla ja äänillä, meillä on Satu-Anne ja Kaisa; laaduntarkkailijat. Sen lisäksi, että huomaamme epäkelvot kananmunat, huomaamme kananmunan kuorista, onko esimerkiksi kanalassa rehun kanssa joku ongelma.

Kuuntelemme suurella mielenkiinnolla, mitä suuret tuotantolaitokset ja rehutehtaat sanovat kanojen hoidosta ja ruokinnasta. Mutta me luotamme siihen, mitä olemme oppineet, ja mitä opimme koko ajan. Ja me olemme opetelleet sitä jo vuosisadan ajan. Me uskomme, että eläinten kanssa työskentely on suurelta osin käytännön tietoa ja tunnetta, eikä sitä opita vain koulun penkillä tai laboratorioissa.

Tarvitaan vanhanaikaista ajattelua, jotta voidaan säilyttää laatu, intohimo ja perinteet


Meillä on aina tehty asiat kanojen vinkkelistä. Tästä on tullut raudankova ammattitaito ja työmoraali kananhoitoon. Virheistä on opittu, ja asioita tehty paremmin. Kovat ajat ovat tuoneet ehkä liikaakin nöyryyttä ihmisiin. Välillä sadan vuoden aikana tulleita tapoja ja ajatuksia on joutunut pöllyttämään nykyaikaan. Välillä kovillakin sanoilla – olemmehan perheyritys.

Yli 70 vuoden kokemus kanojen hautomisesta ja kasvattamisesta on tuonut mittaamattoman arvokasta tietotaitoa meille. Edelleen kuulemme kanaloiden pitäjiltä toiveita, että jatkaisimme kanojen kasvatusta muille. Nykyään kasvatamme vain itsellemme. Näin saamme parhaan mahdollisen pohjan munintaan ja kanojen käyttäytymiseen.

Aikojen saatossa meilläkin on ollut kaikenlaisia lattia- ja häkkikanalavirityksiä Pennsylvanialaisesta tyylistä lähtien. Vaikka nykyään reilusti suurin osa pitää kanansa luomussakin monikerroskanalassa kanamäärän maksimoimiseksi, me luotamme perinteiseen yksikerroskanalaan. Se on yksinkertainen ja helppo pestä.

Meillä ei ole tietokoneita valvomassa kanaloiden olosuhteita. Tottakai päivittäisen rutiinit, ruokinta ja valot, ovat kellon takana. Tarpeen mukaan niitä muokataan vuodenaikojen ja sään mukaan sopivaksi. Kierrämme kanalamme pari kertaa päivässä, kuten olemme tehneet vuosikymmenten ajan. Olemme huomanneet, että silmät, nenä ja maalaisjärki kertoo, jos jotain on pielessä. Ja silloin päästään yleensä suoraan asian ytimeen. Kyse on ammattitaidosta; osaatko lukea kanoja ja kanalan ilmaa sekä tuntea ja nähdä kananmunan kuoresta ruokinnan vaiheet.

Nykyinen Nick Brown -rotu on tuonut lisää haasteita kananhoitoon. Vanhan Hy-Line Brown -rodun kanssa meillä oli päiviä aikaa reagoida säätilan ja ilmaston muutoksiin, nyt kyse on parhaimmillaan tunneista.

Suoraan kauppoihin myynnin aloittamisen jälkeen kykenimme investoimaan munankeruukoneisiin. Sitä ennen keräsimme kaikki noin 17 000 munaa käsin kennoihin. Nyt jokaisessa kanalassamme on keruukone auttamassa meitä. Se ei silti poista tärkeintä asiaa, eli ihmistä. Jokainen kananmuna tarkastetaan meidän harjaantuneiden silmien ja käsien kautta ennen kuin kone nostaa ne kennoihin.

Tukeudumme teknologiaan aina tarpeen tullen; keräyksen apuna, yksinkertaisen automaationa, kuljetuksessa, munien tarkastuksessa ja leimaamisessa. Mutta yksikään kone ei voi korvata meitä työntekijöitä. Inhimillinen kosketus ja kova työnteko on edelleen Kuorttisen luomukanalan selkäranka.

Sadan vuoden kokemuksella perinteitä kunnioittaen, mutta silti teknologiaa apuna käyttäen, me tuotamme Suomen parhaat luomukananmunat. Ja ne tulevat Etelä-Karjalasta, Partalan kylästä, Lappeenrannan kupeesta.

Voiko kananmunia syödä raakana?

Meillä Suomessa on jotain, mitä muissa maissa ei ole; täysin salmonellavapaita kananmunia. Tämän ansiosta kananmunia voidaan syödä huoletta vaikka raakana. Tämän takia Suomesta viedään kananmunia ulkomaille, mutta onneksi ainakaan vielä tuontia ei ole.

Miksi joku söisi kananmunan raakana?

Ota lasi, ota muna rasiasta, riko muna lasiin, juo. Alle 10 sekuntia, ja olet syönyt välipalan. Siinä ajassa et ehdi edes paikalliseen ”pikaruoka” -ravintolaan. Kananmuna on todella nopea ja maukas välipala. Eikä herkullisen munakkaan tekemiseenkään montaa minuutia mene.

Raaka kananmuna tekee vatsalaukkuun suojaavan kalvon. Toiset sanovat sen auttavan närästykseen, toiset vannovat heikompien krapuloiden nimeen. Mutta emmehän me impi-ihmiset moisesta tiedä…