×

Me uskomme aitoon kananmunaan, emme jalosteisiin tai ruokalisiin

Kananmunateollisuus, kuten moni muukin, on suunnannut vahvasti tylsään, tasalaatuiseen, teolliseen tuotteeseen. Tämä siksi, että tasalatuisuus ja ennakoitavuus tuo voittoja. Mutta eivät tehtaat kananmunia muni, vaan kanat. Me kuluttajat olemme markkinavoimien ansiosta alkaneet unohtaa ruoan alkuperän.

Se on pelloissa, metsässä ja laitumilla. Se on navetoissa, sikaloissa ja lampoloissa. Ostat vihanneksia; joku on ne kasvattanut ja kerännyt sinua varten. Ostat lihaa; joku on kasvattanut eläimen, se on teurastettu ja pakattu sinua varten. Ostat kananmunia; joku on hoitanut ja ruokkinut kanat, sekä kerännyt munat.

Me emme ole sidoksissa teollisiin arvoihin millään tavalla. Me olemme yksilöitä, kuten kanammekin. Jokainen tuo oman vahvuutensa työhön. Mitä myö sanotaan, myö ollaan sen takana, ja se myös tehdään. Ja mitä myö tehdään, se tehdään kunnolla. Muuten ollaan kuin Ellun kanat. Me panostamme kanojen hyvinvointiin ja kananmunien makuun enemmän kuin volyymiin.

Me uskomme aitouteen. Ja se tulee kovasta työstä pelloilla ja kanaloissa. Se maistuu kananmunissamme, joiden eteen jokainen meistä on tehnyt työtä. Meidän ainutlaatuisen makuisia, vahvakuorisia ruskeita luomukananmunia syödään yli 300,000 kiloa vuosittain. Tämän takia niin moni tunnistaa laadun ja myös vaatii sitä. Aloitimme suoramyynnin kauppoihin, hotelleihin sekä ravintoloihin vuonna 2008. Mammamme saavat usein kehuja hyvin tehdystä työstä – erinomaiselta maistuvista luomukananmunista.

Olemme tila, jolla on kasvot ja ääni. Meillä voi tulla käymään ja meille voi soittaa. Aito ruoka tulee suoraan maatiloilta, ei tehtailta eikä tukusta.

Olemme ylpeitä tekemästämme työstä, vaikka se on usein likaista, raskasta ja välillä turhauttavaakin. Siis työ, ei ammattiylpeys. Jos se häviää, ja intohimo katoaa, jäljelle ei jää mitään. Silloin meidän luomumunamme ovat vain tuote toisten joukossa.

Yksikään kone ei voi korvata ihmistä luomukanojen hoidossa.


Me pyrimme kanojen ensiluokkaisen hoidon ja rehun lisäksi pitämään työntekijämme töissä täällä. Kanojen hoito pohjautuu kokemukseen ja aisteihin, ja siitä ei ikinä pidä lipsua kauas. Ilman osaavia ihmisiä kanojen hoidon laatu tippuisi. Automaatio ja muun teknologian mukaan tuonti on tasapainoilua laadun kanssa. Siksi me teemme mahdollisimman paljon käsin.

Tällä hetkellä me unelmoimme siitä, että muutamme vuosikymmeniä vanhat monen kellon perässä olevat järjestelmät yhden seurantalogiikan perään. Muuten suurimmat innovaatiot tulevatkin kanojen huijaamisen puolelta. Kuinka rohkaista kanoja munimaan pesään, eikä pehkualueelle. Kanojen käytös on yhtä monimutkaista kuin ihmisten. Koskaan ei tiedä mitä uusi parvi tuo tullessaan.

Lisääkö kananmuna kolesterolia?

Kananmunia on pitkään pidetty haitallisina niiden korkean kolesterolipitoisuuden vuoksi, mutta tuoreiden tutkimusten mukaan kananmuna ei olekaan niin epäterveellinen kuin on luultu.
Vaikka kananmunassa on korkea kokonaiskolesteroli, suurin osa siitä on kuitenkin hyvää HDL-kolesterolia.

Virallinen kanta on, että jos sinulla on taipumusta korkeaan kolesteroliin, niin syö kohtuudella. Se tosin pitäisi olla kaikkien ravinto-ohjeiden pääsääntö.

Kolesterolipommi -nimitys oli aiheellinen aiemmin. 80-luvulla kanoille syötettiin karjalle tehtyä rehua. Kanojen ruoansulaus ei osannut pilkkoa sitä, joten huonoja rasvoja päätyi kananmunaan. Nykyään kanoille syötetään kanoille sopivaa rehua. Ja meillä noin 95 % vain luomukauraa.