Ruskeat kanat munivat ruskeita munia. Suomessa valtaosa munivista kanoista on valkoisia kanoja. Ruskeita kanoja tuotannosta on alle 10 %. Valkoiset hybridit tuottavat valkoisia munia, ja ruskeat hybridit ruskeita munia. Kananmuna väri tulee kanan korvanlehden väristä. Siksi ruskeilla kanoilla väri vaihtelee ruskeasta hentoon violettiin. Valkoiset kanat tulevat toimeen vähemmällä ravinnolla ja ovat huomattavasti säikympiä kuin ruskeat lajitoverinsa.
Suomessa tapahtui suuri muutos pääsiäisenä 2017. Vanha kunnon amerikkalainen Hy-Line Brown -rotu oli tullut tiensä päähän, ja saimme ensimmäisen erän saksalaista Nick Brown -kanarotua. Nickit olivat hieman ujompia, jurompia ja täysin sopimattomia luomuun. Onneksi tilalle tuli hollantilainen Bovans Brown -rotu, joka muistuttaa todella paljon Hy-Linea.
Haemme kanamme meille samana päivänä, kun ne kuoriutuvat Haaviston siitoskanalasta. Tiput pääsevät Suomen vanhimman luomukanalan kuivaan, puhtaaseen ja lämpimään poikaskasvattamoon harjoittelemaan yhdessäoloa ja orsille kiipeilemistä. Poikaskanalassa on vain pehkualue, orret, ja paljon tilaa.
Jo ensimmäisestä päivästä lähtien ne saavat ravinteikasta luomurehua ruoaksi, sekä puhdasta vettä juotavaksi. Täällä ne asustavat elämänsä ensimmäiset 16 viikkoa, jonka jälkeen nuorikot siirretään pestyyn munituskanalaan.
Hyvä alku tekee poikasista vahvoja, pitkäikäisiä ja ennen kaikkea terveitä munintakanoja.
Me hoidamme luomukanamme niin hyvin, että meidän ei tarvitse lääkitä niitä edes Ruokaviraston mahdollistamien lääkkeiden avulla. Kanojen hoidossa yksi tärkein asia on kuivuus. Sen takia meillä ei ole mitään kanatauteja tai loisia kanoissamme.
Kanoilla on monia sairauksia, joiden ennaltaehkäisy on suhteellisen helppoa. Puhtaus, kuivuus ja hygienia ovat avaintekijöitä meidän kanaloissamme. Lintuinfluenssan riski on meilläkin todellinen. Sen takia pidämme erityisen suurta huolta kanalavarusteistamme ja hygieniasta.
Kanojen hoito on huijaamista puolin ja toisin. Kanat huijaavat meitä, ja me niitä. Me houkuttelemme kanat pesien lähelle valoilla, vedellä ja ruoalla, ja yritämme ohjata niiden päivärytmiä ja liikkeitä ruokinta-ajoilla. Yleensä luulemme onnistuneemme, kunnes tajuamme kanojen vetäneen taas pisimmän korren.
Kanan tyypillinen päivä alkaa varhain. Valot syttyvät ja ruokkijat lähtevät käyntiin. Aamiaisen jälkeen kana suuntaa pesään torkkumaan ja munimaan. Munimisen jälkeen kanat yleensä syövät ja juovat lisää, ja tepastelevat sen jälkeen pehkualueelle lajitovereidensa kanssa.
Iltapäivällä kanat suuntaavat jälleen pehkualueelle ja kesällä ulos. Siellä kaivetaan kuoppaa, jossa sitten tehdään hiekkakylpyjä tai torkutaan. Ja välillä käydään syömässä. Meillä kanat saavat kuopsutella ja kukot patsastella vapaana niin sisällä kanalassa, kuin kesällä ja syksyllä laitumilla. Kanojen ollessa ulkona kukot varoittavat kanahaukoista ja kaikesta muustakin epäilyttävästä.
Illalla on aika taapertaa takaisin oman orren luo, hypätä ylös ja käydä nukkumaan kaverin viereen.
Talvella lämpimässä ja kuivassa kanalassa kukot tyytyvät haareminsa ylläpitoon ja rähjäämiseen muiden kukkojen kanssa. Kana on tropiikin lintu, eikä se uteliaisuudesta huolimatta pidä kylmästä. On rentouttavaa istua alas kanalassa, ja seurata kanojen elämää. Talvella kanaloissa pitää olla lämmintä ja valoa. Aurinko näyttäytyy ikkunoista aina välillä, mutta muuten päivärytmin määrää keinovalo. Lämpövoimalamme tuottaa hakkeella tarpeeksi lämpöä kaikkiin kanalarakennuksiin.
Pitää hyväksyä kana sellaisenaan eikä yritä pakottaa eläintä ihmisen rytmiin.
Kierrämme kanalat vähintään kaksi kertaa päivässä tarkkaillen kanojen oloja ja kanalan tunnetilaa. Keräämme edelleen aistinvaraisesti munat kanalasta, ajamme ne itse pakkaamolle ja läpivalaisemme ne itse. Siihen menee paljon aikaa. Meillä ei näy siistejä vaaleita työtakkeja tai nättejä hiussuojia. Meillä ei ole tietokoneita kanaloissa tarkkailemassa ja automatisoimassa kaikkea. Siellä olemme me, tyytyväisinä kanojen keskellä, haistellen ja aistien.
Kun muissa pakkaamoissa kananmunia tarkastetaan sensoreilla, kameroilla ja äänillä, meillä on Satu-Anne ja Kaisa; laaduntarkkailijat. Sen lisäksi, että huomaamme epäkelvot kananmunat, huomaamme kananmunan kuorista, onko esimerkiksi kanalassa rehun kanssa joku ongelma.