×
Tasalaatuista keskikokoista kananmunaa?

Tasalaatuista keskikokoista kananmunaa?

Nykyään kanatalous nähdään enimmäkseen teollisena tuotantona, jonka tarkoitus on tuottaa tasalaatuista keskikokoista kananmunaa mahdollisimman halvalla. Itse kanalat jäävät taustalle, ja pakkaamot ovat esillä. Pakkaamot määräävät kanat teurastettavaksi (mielestämme aivan liian aikaisin), jotta koko ajan on tasalaatuista keskikokoista kananmunaa saatavilla. Vaaditaan tehdä maksimitulos pienimmällä mahdollisella raaka-aineella. Vaikka uusia tuotteita tuodaan julki vuosittain, kaavamaisen jähmettyminen tuntuu alkaneen.

Me emme sovi tuohon muottiin.

Me uskomme aitouteen, joka tulee kovasta työstä pelloilla ja kanaloissa. Ja se kova työ maistuu kananmunissamme. Meidän ainutlaatuisen makuisia, vahvakuorisia ruskeita luomukananmunia syödään yli 300,000 kiloa vuosittain. Tämän takia niin moni tunnistaa laadun ja myös vaatii sitä. Aloitimme suoramyynnin kauppoihin, hotelleihin sekä ravintoloihin vuonna 2008. Mammamme saavat usein kehuja hyvin tehdystä työstä – erinomaiselta maistuvista luomukananmunista. Milloin sinä huomasit, että kananmuna maistuu hyvältä?

Kananmunateollisuus on suunnannut vahvasti tylsään, tasalaatuiseen, teolliseen tuotteeseen. Kanoja jalostetaan munimaan enemmän ja enemmän keskikokoista munaa. Täplikkäät munat murskataan munamassaksi. Kanoja pidetään järjettömän kokoisissa kanaloissa kuin tehtaissa. Mutta eivät tehtaat kananmunia muni, vaan kanat. Me kuluttajat olemme alkaneet unohtaa ruoan alkuperän.

Meidän ruoan alkuperä on pelloissa, metsässä ja laitumilla. Se on navetoissa, sikaloissa ja lampoloissa. Ostat vihanneksia; joku on ne kasvattanut ja kerännyt sinua varten. Ostat lihaa; joku on kasvattanut eläimen, se on teurastettu ja pakattu sinua varten. Ostat kananmunia; joku on hoitanut ja ruokkinut kanat, sekä kerännyt munat. Suosi suomalaista lähiruokaa.

Yksikään kone ei voi korvata ihmistä luomukanojen hoidossa.

Me pyrimme kanojen ensiluokkaisen hoidon ja rehun lisäksi pitämään työntekijämme töissä täällä. Kanojen hoito pohjautuu kokemukseen ja aisteihin, ja siitä ei ikinä pidä lipsua kauas. Ilman osaavia ihmisiä kanojen hoidon laatu tippuisi. Automaatio ja muun teknologian mukaan tuonti on tasapainoilua laadun kanssa. Siksi me teemme työtämme todella paljon aistinvaraisesti.

Tällä hetkellä me unelmoimme siitä, että muutamme vuosikymmeniä vanhat monen kellon perässä olevat järjestelmät yhden seurantalogiikan perään. Muuten suurimmat innovaatiot tulevatkin kanojen huijaamisen puolelta. Kuinka rohkaista kanoja munimaan pesään, eikä pehkualueelle. Kanojen käytös on yhtä monimutkaista kuin ihmisten. Koskaan ei tiedä mitä uusi parvi tuo tullessaan.

Olemme tila, jolla on kasvot ja ääni. Meillä voi tulla käymään ja meille voi soittaa. Aito ruoka tulee suoraan maatiloilta, ei tehtailta.

Olemme ylpeitä tekemästämme työstä, vaikka se on usein likaista, raskasta ja välillä turhauttavaakin. Siis työ, ei ammattiylpeys. Jos se häviää, ja intohimo katoaa, jäljelle ei jää mitään. Silloin meidän luomumunamme ovat vain tuote toisten joukossa.