×
Luomu on eettistä ja vastuullista

Luomu on eettistä ja vastuullista

Luomu on eettistä ja vastuullista, ja siinä otetaan huomioon eläinten hyvinvointi, ympäristö, yhteiskunta sekä turvallisuus. Luomutuotannon tärkein ympäristövaikutus on luonnon monimuotoisuuden ylläpito. Sen lisäksi luomupellot, joita meilläkin on yli 130 hehtaaria, sitovat itseensä runsaasti hiiltä ja pitää pölyttäjät lennossa. Luomussa ei tarvita keinotekoisia lannoitteita, joten suomalainen luomu on ehkä kotimaisista ruokaa, mitä löydät. Luomuruoka on puhtaampaa ja turvallisempaa, koska siinä ei käytetä torjunta-aineita tai lisäaineita.

Vain sertifioitu luomu on luomua. Tuotteiden pakkausmerkinnöissä ja markkinoinnissa ei saa käyttää kuluttajaa harhaanjohtavasti luomu-sanaa tai muita luonnonmukaiseen alkuperään viittaavia ilmaisuja, ellei tuotetta ole sertifioitu luomuksi. Ei ole olemassa melkein luomua. Vain luomu on oikeasti luomua.

Luomu kanojen hoidossa

Luomu kanojen hoidossa on paljon suurempi asia, kuin mitä ihmiset yleensä ajattelevat. Meillä on historiaa sekä lattiakanaloista että häkkikanaloista, emmekä ikinä vaihtaisi takaisin.

Se, mitä meille kerrotaan ravinnon tärkeydestä, pätee myös kanojen hoitoon. Ravinto on erittäin tärkeä osa kananhoitoa. Kaikki, mitä kana syö, päätyy kananmunaan. Kana tarvitsee auringonvaloa voidakseen hyvin. Luomussa on ikkunat tätä varten. Ulko-, lattia- ja häkkikanaloissa valo on keinovaloa, joten vuorokausirytmin määrää ihminen, eikä aurinko.

Kanojen rehussa ei käytetä gmo-tuotteita eikä antibiootteja. Puhdas rehu pitää kanat terveinä. Luomu on ainoa varmasti gmo-vapaa tuotantomuoto. Luomukanalassa kanoilla on enemmän tilaa liikkua vapaasti. Kanoilla on myös enemmän orsitilaa, enemmän juomapaikkoja sekä enemmän tilaa syödä. Luomukanaloissa parvikoko on rajattu 3000 kanaan.

Luomussa kanat pääsevät ulos kesällä ja ovat ulkona alkutalveen saakka. Keväällä kanoja suojellaan lintuinfluenssalta ja muilta lintutaudeilta muuttolintujen vuoksi. Emme päästää kanojamme ulos talvella, koska ulkoluukut lisäävät kondensaatiota kanalassa lisäten loisten ja tautien mahdollisuutta.

Luomu, tai ainakin meidän tapamme toimia, mahdollistaa kanojen yksilöllisen hoidon myös sairastapauksissa. Me siirrämme kanan sairaskarsinaan, jossa kana tarvitsemaansa hoitoa. Kun kana on jälleen terve, se päästetään munituskanalan puolelle.