×
Luomukananmuna on täydellinen ateria

Luomukananmuna on täydellinen ateria

Luomumunat ovat luonnon luoma täydellinen ateria. Kananmunan ravintosisältö pitää sisällään ravintoaineet elämälle. Yhdessä munassa on 13 elintärkeää vitamiinia ja mineraalia, korkealuokkaista proteiinia sekä terveellistä tyydyttymättömiä rasvahappoja sekä antioksidantteja. Kananmuna todella hyvä proteiinin lähde. Proteiinin laatu määräytyy sen sisältämien aminohappojen mukaan, ja luomukananmunan aminohappokoostumus on paras mahdollinen, koska luomurehussa ei käytetä synteettisiä aminohappoja. Kananmunan proteiini pitää näläntunteen loitolla pitkään ja auttaa sinua jaksamaan. Kaikki tuo vain 80 kalorissa.

Luomu on ainoa varmasti täysin GMO vapaa tuotantomuoto. Luomurehu on myös vapaa keinotekoisista lannoitteista, kasvinsuojeluaineista ja rikkakasvimyrkyistä ja niiden jäämistä. Syötämme kanoillemme ainoana Suomessa luomukauraa.

Ruokinta on yksi tärkeimmistä asioista, joka erottaa tuotantomuodot toisistaan.

Kananmuna on sitä, mitä kanat syövät. Meillä ne syövät vain parasta. Siksi luomumunamme ovat piirun verran parempia kuin muiden.

Meillä on meidän ja monen muun mielestä Suomen parhaimman makuisia ruskeita luomukananmunia. Ainutlaatuisen maun perustana on suomalainen luomukaura, jota syötämme kanoillemme ainoana Suomessa, erinomainen hoito ja Partalan karskit olosuhteet.

Kanat ruokitaan kauralla

Vanha isäntä Juha Kuorttinen ymmärsi jo varhain, että suomalainen kaura on kuitupitoisuutensa ja ravintosisältönsä ansiosta erinomainen rehu kanoille. Asiaa tutkittiin professori Erkki Pulliaisen kanssa, ja monien testien jälkeen oikea koostumus ja resepti löytyi.

Aluksi reseptiin kuului myös ohraa ja vehnää. Vuosien kuluessa ja kanoja seuraamalla lisäsimme kauran määrää entisestään, kunnes pääsimme viljassa 100 % kauraan. Tällä reseptillä olemme ruokkineet kanojamme jo toistakymmentä vuotta. Nuorikoille syötämme kasvuvaiheessa pieniä määriä luomuvehnää ja luomuohraa.

Lisäämme rehuumme Rehuxin tiivistettä. Siinä käytetään Inkoon vesistöstä kalastetuista kaloista tehtyä kalajauhoa. Dioksiinista ei tarvitse Suomessa, ja varsinkaan luomukananmunien kohdalla, olla huolissaan. Suomessa käytetään niin vähän kalajauhoa ruokinnassa, ettei siitä ole vaaraa. Muissa tuotantomuodoissa on vaihtoehtona synteettiset aminohapot. Me annamme aina kanoillemme luonnollisia ravintoaineita, joilla on positiivisia rinnakkaisvaikutuksia, emmekä keinotekoisia yhden asian ihmeitä.

Erinomaisesti kanan ruoansulatuksessa sulava luomusoija tulee Keski-Euroopasta. Emme käytä härkäpapua, sillä se lisää kananmunan kitkeryyttä, eikä kanan ruoansulatus kestä sitä ilman esikäsittelyä.

Kanojen rehu

Kolmen viikon välein rahtimylläri kaartaa pihaamme, ja jauhaa kanoille luomurehua oman salaisen reseptimme mukaan. Siihen sekoitetaan pieni määrä luomusoijaa ja oikeaoppisesti monipuolisia kivennäisiä, jotta kanat jaksavat munia vahvakuorisia munia ja ylläpitää höyhenpeitettään ja kehoaan. Emme käytä rehussa härkäpapua tai Omega-öljyjä, koska kanan ruoansulatus ei niitä kestä. Kanoille tarjotaan karkearehuna heinää ympäri vuoden. Noin puolet kaurasta tulee omilta pelloiltamme, jotka lannoitetaan luonnollisesti vain tilan kompostoidulla kananlannalla, ja loput ostamme sopimusviljelijöiltämme.

Me emme myöskään pese luomukananmuniamme, joten niitä suojaava vahakerros on aina paikallaan ja pidentää huomattavasti kananmuniemme säilyvyyttä. Pidämme kanalamme kuivina ja kanojen pesät siistinä. Siksi meidän munamme ovat luonnollisen puhtaita. Joskus pikkuisen pölyisiä, mutta puhtaita.

Meidän munamme tulevat vain ja ainoastaan omista kanaloistamme, puolen kilometrin säteellä munapakkaamostamme. Pakkaamme itse keräämämme omien kanojemme munat ja lähetämme ne suoraan jälleenmyyjille. Sinetöitynä tottakai, ettei kukaan vaihda munia matkalla.

Kananmunan ravintosisältö

Luomukananmuna on täydellinen pikaruoka. Siinä on pienessä koossa paljon hyvää. Kananmuna on yksi harvoista ruoka-aineista maailmassa, jossa on luontaisesti D-vitamiinia keltuaisessa.

  • Energiaa 588 kJ – (140 kcal) 7 %
  • Sokeria 0,3 g – 0 %
  • Rasvaa 9,9 g – 14 %
  • Tyydyt. rasvaa 2,4 g – 12 %
  • Suolaa 281,3 mg – 5 %
  • A-vitamiinia 263,1 µg
  • D-vitamiinia 2,2 µg
  • Folaattia 58,3 µg
  • B12-vitamiinia 2,5 µg
  • Seleeniä 33,0 µg

Tarkemman ravintosisällön löydät Finelin sivuilta.

Voiko kananmunia käyttää parasta ennen -päivämäärän jälkeen?

Ruokavirasto määrää kananmunien Parasta ennen -päivämäärän olevan 28 vuorokautta munintakauden alusta.

Kananmuna säilyy hyvin tasaisessa lämpötilassa parasta ennen -päivämäärän ylikin. Vaikka toisin väitetään, kananmuna ei ole pilalla, jos se nousee keitinveden pintaan. Kananmuna hengittää ja elää koko ajan luovuttaen nestettä valkuaisesta. Nesteen poistuessa kananmuna tylpän pään ilmatila kasvaa, ja kananmuna voi nousta keitinvedessä tai lasissa pinnalle.

Kananmuna kyllä kertoo hajullaan, milloin se on pilaantunut. Pilaantunut kananmuna haisee todella voimakkaan pahalle.