×
Pakkaamme omia eettisiä kananmunia

Pakkaamme omia eettisiä kananmunia

Kuorttisen luomukanalan munapakkaamossa pakataan vain meidän omien kanojen eettisiä kananmunia. Munapakkaamossa me tarkastamme, punnitsemme, leimaamme ja pakkaamme kananmunat ennen niiden toimittamista asiakkaille. Yksi tärkeimmistä tehtävistämme on laaduntarkkailu, jolla varmistetaan kananmunien oikea laatuluokitus, painoluokka, leima sekä pakkaus. Nämä lakisääteiset omavalvontaan kuuluvat asiat tarkastetaan vuosittaisilla Oiva-tarkastuksilla. Tämän lisäksi munapakkaamoltamme otetaan näytteitä kananmunien hygieenisen laadun varmistamiseksi.

Joka maanantai alkaa meidän pakkauskoneen ”Ulpun” käynnistämisellä. Ulpu on 1980 -luvulla rakennettu Moba Omnia 330 pakkauskone, joka oli nähnyt maailmaa jo ennen meitä Ruotsia myöten. Olemme koneen viides omistaja. Ulpu toimii puoliksi mekaanisesti, ja puoliksi DOS -pohjalta. Jos Ulpu menee isommin rikki, joudumme tilaamaan Hollannista vanhan mekaanikon sitä korjaamaan.

Aiemmin aamulla Late on ajanut munalavat kanaloista pakkaamolle, ja lastaa pino kerrallaan kananmunia koneen syöttöpään kuljettimeen. Siitä munat menevät kiepsautukseen, jossa ne käännetään oikein päin, eli paksumpi puoli ylöspäin. Seuraavana vuorossa on valaisukoppi, jossa jokainen muna tarkastetaan, ja sekundat ja epäkurantit merkataan.

Läpivalaisusta munan matka menee vaa’alle ja sen jälkeen kananmuna nostetaan kulkemaan loppulinjastoa pitkin. Linjastolta kananmuna putoaa hallitusti painon mukaan määrättyy linjaan.

Kone asettelee munat joko rasioihin, tai kennoihin painoluokittain. Ne tulevat hihnaa pitkin poistokuljettimelle, josta me nostamme ne rullakoihin ja lavoille. Tämän jälkeen munat pakataan rasioihin ja rasiat tarroitetaan käsin. Rasiat laitetaan kuljetuslaatikoihin, ja toimitetaan kauppoihin rahtifirman toimesta.

Autoissa on aina muita tuotteita, joten munamme pääsevät kimppakyydillä kauppoihin. Tuoretta, hyvää ja suoraan tilalta! Kuorttisen luomukanalan rasioissa on aina ainutlaatuisen hyvän makuisia, vahvakuorisia ruskeita luomumunia, koska niissä on vain meidän omien kanojen munimia eettisiä kananmunia. Rasiat lähtevät suoraan kanalastamme sinetöitynä kääreeseen. Näin jokaisessa rasiassa on taattua laatua ja makua suoraan meiltä.

Tukeudumme teknologiaan aina tarpeen tullen; keräyksen apuna, yksinkertaisen automaationa, kuljetuksessa, munien tarkastuksessa ja leimaamisessa. Mutta yksikään kone ei voi korvata meitä työntekijöitä. Inhimillinen kosketus ja kova työnteko on edelleen Kuorttisen luomukanalan selkäranka.

Sadan vuoden kokemuksella perinteitä kunnioittaen, mutta silti teknologiaa apuna käyttäen, me tuotamme Suomen kenties parhaat luomukananmunat. Ja ne tulevat Etelä-Karjalasta, Lappeenrannan kupeessa sijaitsevasta Partalan kylästä.

Kananmunan koko

Kananmuna jaetaan yleensä painon mukaan neljään eri kokoon:

  • XL-koko: 73 g+
  • L-koko: 63–73 g
  • M-koko: 53–63 g
  • S-koko: 43–53 g

Meillä on kolme kanalaa, joissa jokaisessa on eri ikäisiä kanoja. XL-munat tulevat pääasiassa vanhemmilta rouvilta, L-munat vanhemmilta ja keski-ikäisiltä sekä M- munat keski-ikäisiltä ja nuorilta mammoilta.

Kananmunien pakkausmerkinnät

Kananmunan alkuperä ja tuotantotapa näkyvät munan kuoren leimassa. Merkinnän avulla muna voidaan jäljittää kanalaan asti. Jokaisessa kananmunassa pitää olla leima, joka kertoo missä kanalassa ja millä tuotantomuodolla muna on munittu.

Esim: 0FI11921

  • 0 = Luomutuotettu
  • 1 = Ulkokanojen munia
  • 2 = Lattiakanalassa tuotettu
  • 3 = Virikehäkkikanalassa tuotettu
  • FI = Suomessa tuotettu
  • 11921 on Kuorttisen luomukanalan tilatunnus.