×
Perinteinen yksikerroksinen luomukanala

Perinteinen yksikerroksinen luomukanala

Kaikkia kolmea kanalaamme voisi kuvailla sanoilla ”perinteinen yksikerroksinen luomukanala”. Se tarkoittaa, että ritilätasoa ei ole jaettu kerroksiin, vaan kaikki on samalla tasolla. Emme ole halunneet maksimoida kanamääräämme kerrostalomaisilla ratkaisuilla. Kun kaikki on nähtävissä silmillä ja käveltävissä, voidaan kanat kiertää joka päivä järkevästi, sekä kanaloiden pesu onnistuu paremmin. Suomessa on nykyään noin 50 luomukanalaa, joissa on keskimäärin 6.000 kanaa. Me olemme keskimääräistä suurempi luomukanala 18.000 kanallamme. Ja luonnollisesti kanat elävät luomusäädösten mukaisesti alle 3000 kanan parvissa.

Meillä on yhdellä seinällä munintapesät, jonne kanat menevät munimaan. Kananmunat vierivät lievästi loivaa pesämattoa pitkin takana olevalle hihnalle, joka kuljettaa kananmunat munankeruuhuoneeseen.

Ritilätasolla on vesilinjat, ruokintakaukalot sekä puiset orret. Ritilätaso on korotettu, jotta kanojen lannalla olisi oma paikkansa. Kanaloistamme reilusti yli kolmasosa on pehkualuetta. Siellä kanat saavat oleskella ja toteuttaa itseään mielin määrin. Pehkualueelle tuodaan kuukausittain pyöröpaalit.

Toisella puolella pesiä on ulkoluukut ja ikkunat. Ikkunoista tulee luonnonvaloa joka päivä, ja ulkoluukut avataan joka vuosi 1. kesäkuuta ja suljetaan alkutalvesta säiden mukaan. Yöllä luukut ovat myös kiinni.

Laitumemme on rajattu liikuteltavilla aitauksilla, joten voimme laajentaa ja siirtää niitä kanojen koluttua yhden alueen.

Kanalamme ovat luonnollisesti talviasuttavia. Niiden lämpötila pidetään noin 20 asteessa hakkeella lämpiävän lämpövoimalamme avulla. Kovilla pakkasilla lämpötila laskee, mutta sitä kompensoidaan antamalla kanoille enemmän rehua.

Vapaan kanan, free range kanan vai luomukanan munia?

Nykyään vertaillaan paljon vapaan kanan, ulkokanan ja luomukanan munia. Vapaan kanan munat tulevat lattiakanaloista, joissa kanat ruokitaan tavanomaisella rehulla, joka saa sisältää gmo- ja väriaineita sekä synteettisiä aminohappoja. Lattiakanalassa on vähemmän tilaa, ja valo tulee lampuista. Ikkunoita ei ole. Kanat kulkevat vapaasti lattiakanalassa.

Ulkokanala, eli free range kanala on lattiakanala, josta on mahdollisuus päästä ulkotarhaan. Ulkokanaloissa ei ole enemmän tilaa, siellä ei syödä puhtaampaa luomurehua, eikä siellä ole ikkunoita.

Sekä lattiakanat, että free range kanat syövät samaa rehua kuin virikehäkkikanat.

Luomukananmunat eivät ole vain yhden ihmeen juttu, vaan ne ovat eettisimpiä munia. Luomussa otetaan eläinten hyvinvointi ja lajinomainen käyttäytyminen huomioon parhaiten.

Puhtaus pitää pöpöt loitolla.

Kanalamme pestään jokaisen ryhmän jälkeen painepesurilla kuumalla vedellä ilman desinfiointi- tai pesuaineita. Tarkoitus ei ole päästä kaikista bakteereista eroon, vaan pudottaa niiden taso tarpeeksi pieneksi, että kanoille muodostuu luonnollinen resistenssi tauteihin.

Kanalamme pidetään mahdollisimman kuivina. Ilmanvaihto on järjestetty niin, että ammoniakki ja muut lannasta vapautuvat kaasut imetään ulos. Puhdas ilma edistää kanojen terveyttä, työntekijöiden mukavuutta ja kananmunien makua.

Kanalamme on tehty periaatteella ”direktiivit ja reilusti päälle”. Eli tilaa, orsia, ikkunoita, ulkoluukkuja, ruokkijoita, juomapisteitä ja pesiä on enemmän kuin laki määrää. Aina mahdollisuuksien mukaan me remontoimme ja parannamme kanaloitamme.

Kanaloidemme pääolomuoto on pöly, sillä kanat pysyvät terveinä kuivassa. Emme pidä kanaloidemme luukkuja auki talvella, vaikka se olisi trendikästä. Kondensoitunut kosteus tuo aina tautien ja loisten mahdollisuuden kanalaan. Me pidämme kanoistamme terveinä.

Meidän kanaloissamme on tilaa olla ja tehdä kuppikuntia. Jokainen kana voi kuopsuttaa pehkulla, räyhätä hiekkakylpyalueella tai torkkua puisilla orsilla. Olemme kokeilleet eri virikkeitä; palloja, tasapainolautoja ja vaikka mitä. Lopputulos on ollut musertava. Kana on utelias eläin, mutta ei lisävirikkeet kiinnosta kanoja paljoakaan. Kaikki pallot, skeittilaudat ja crossfit-laitteet on kanalassa ihmisiä varten, ei kanoja.