×
PFAS-tiedote

PFAS-tiedote

PFAS-tiedote 7.2.2023

Kuorttisen luomukanala

Kuorttisen luomukanalan munista analysoidut PFAS-määrät ovat reilusti raja-arvojen alapuolella virhemarginaalissa. Kuorttisen luomukanalan vapaan ja ulkoilevan luomukanan ruskeat luomumunat ovat edelleen turvallisia käyttää.

Mitä PFAS-yhdisteet ovat? 

Lue tästä Ruokaviraston selvitys PFAS-yhdisteistä.

Perimmäinen ongelma tässä ei ole luomukanojen ruokinnassa käytetty kalajauho, vaan jo pitkään vääristyneet elämäntavat. Sekä kalat, kanat että luomu ovat syyttömiä siihen, että mereen on vuosikaudet syydetty myrkkyjä ja jätteitä. Luomu on ainoa tuotantomuoto, jossa ei käytetä myrkkyjä, ”kasvinsuojeluaineita” ja muuta ylimääräistä. Luomussa tuo kaikki tehdään omalla työllä yhteistyössä maaperän kanssa. Ja nyt luomukananmunista tehdään syyllinen tähän maailmanlaajuiseen ongelmaan, jonka muut ovat aiheuttaneet.

Olemme olleet asiasta tietoisia jo jonkin aikaa, ja olemme reagoineet mielestämme, ja eläinten hyvinvoinnin kannalta, parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä on yksi esimerkki lisää siitä, että maapallo ei tule kestämään nykyistä menoa.

Me käytämme kanojenne rehussa toistaiseksi kalajauhoa, joka on PFAS-yhdiste- ja salmonellatarkastettua, mutta etsimme silti aktiivisesti vaihtoehtoja sille. Olemme vähentäneet vuoden vaihteessa kalajauhon määrää rehussa huomattavasti. Eli jouduimme muuttamaan vuosikymmenet käytössä ollutta reseptiämme. Vaikka analysoidut arvot ovat meillä alhaiset, haluamme että muniamme voi syödä hyvin ja turvallisin mielin.

Helsingin Sanomien artikkelin tutkimusprofessori Johanna Suomen kommentti pätee mielestämme sekä tähän nykyiseen PFAS-ongelmaan, kuten itse asiassa kaikkeen syömäämme ruokaan:

”Jos ruokavalioon ei kuulu muita elintarvikkeita, joissa PFAS-yhdisteiden pitoisuus voi olla kohonnut, esimerkiksi jätevedenpuhdistamon läheltä pyydystettyjä kaloja tai riistan sisäelimiä, luomumunia voi syödä kohtuudella osana monipuolista ja vaihtelevaa ruokavaliota”, kertoo tutkimusprofessori Johanna Suomi Ruokavirastosta.”

Kohtuus kaikessa.