×
Falafelpihvit

Falafelpihvit

       

Kimpsut ja kampsut kasaan, kaukomatka kutsuu!😎

Äkkilähtö odottaa ihan siinä kulman takana. Kirjaimellisesti. Katsos, kätevästi keittiössäsi! Kikhernepurkin hinnalla kaukomaille kuulostaa vähän liian hyvältä… Tämä tarjous ei ole kuitenkaan tuulesta temmattu, vaan täyttä totta! Korona laittoi kapuloita rattaisiin ja monien matkasuunnitelmat sulivat sen siliän tien. Tuumailin, että täytyy kehitellä keino kaukokaipuussa kieriskelevän kansan helpottamiseen.

Lääke löytyi tällä kertaa Lähi-idästä.

Falafelit ovat Egyptistä lähtöisin olevia, rapsakoita kasvispyöryköitä. Tällä reseptillä pyörykät tehdään pihveiksi ja makumaailma on suomalaiseen suuhun sopiva. Mikäli haluat päästä aitoon Lähi-idän tunnelmaan, mausta taikinaa jeeralla eli juustokuminalla, chilillä ja korianterilla. Luontaisesti gluteeniton resepti rokkaa myös keliaakikoiden keittiössä!

  • 2 prk kypsiä kikherneitä (yht. 460g)
  • 1 iso sipuli
  • valkosipulia
  • 1 dl maapähkinävoita
  • 3 luomumunaa
  • 1 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria ja sokeria
  • sweet chili-kastiketta maun mukaan
  • 150 g juustoraastetta
  • päälle seesaminsiemeniä
  1. Valuta ja huuhtele kikherneet.
  2. Leikkaa sipuli muutamaan osaan ja mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen.
  3. Surauta tasaiseksi.
  4. Voit valita, paistatko pihvit pannulla vaiko uunissa.
  5. Mikäli haluat rapsakan pinnan pikaisesti, laita pannu tulille.
  6. Paista pihvejä öljytilkassa pannulla molemmin puolin ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä ennen tarjoilua. Itse valmistan pihvit uunissa seuraavanlaisesti: levitä taikinasta haluamasi kokoisia pihvejä leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 225 asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Tämän voi tehdä vaikka tarjoilua edeltävänä päivänä ja säilyttää falafelit jääkaapissa (tai pakastaa pahan päivän varalle).
  7. Ennen tarjoilua kasta pihvit rikki vatkattuun kananmunaan ja pyörittele kulhossa, jossa on seesaminsiemeniä.
  8. Nopea paisto öljyssä pannulla ja rapea lopputulos on taattu!

Jogurttikastike

  • 2 dl kreikkalaista jogurttia / muuta maustamatonta
  • 1 dl cashewpähkinöitä
  • valkosipulia, suolaa, sokeria, persiljaa tai muita yrttejä sekä sitruunamehua
  1. Paahda pähkinöitä kuivalla pannulla, kunnes saavat hiukan väriä.
  2. Älä päästä palamaan.
  3. Hienonna paahdetut pähkinät pienemmäksi.
  4. Sekoita kaikki ainekset kulhossa, maista ja säädä maku mieleiseksi.
  5. Tarjoile falafelien kanssa.