Klassikot eivät esittelyjä kaipaa, mutta sanotaan nyt muutama sananen tästä pitoloiden perinteisestä piirakasta.
Suolaisten piirakoiden kokoontumisajojen kärkikahinoissa kaasutteleva klassikko pistelee parastaan keväisessä kahvipöydässä. Perinteisestä poiketen tämä kevyempi versio ei rasvalla revittele ja onkin onnen omiaan tuomaan vaihtelua vaikkapa arjen lounashetkiin.
Siispä paistamisen ja maistamisen arvoinen piirakka!
Pohja
1,5 dl maitoa
1 luomumuna
50 g voisulaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
vajaa 1 tl suolaa
vajaa 1 tl leivinjauhetta
Sekoita maito ja kananmuna kulhossa.
Lisää jäähtynyt voisula ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja painele voideltuun, pyöreään piirakkavuokaan.
Nosta jääkaappiin odottelemaan.
Täyte
1 parsakaali
1 purkki(n. 200 g) fetaa (yrttimaustettua)
3 luomumunaa
1 prk kermaviiliä
1,5 dl maitoa
ripaukset suolaa, sokeria, valkosipulijauhetta
Päälle juustoraastetta
Leikkaa parsakaali pienemmäksi.
Valuta fetajuusto.
Sekoita kulhossa kananmunat, kermaviili, maito ja mausteet.
Levitä piirakkapohjalle parsakaalit ja fetajuustot, kaada munaseos päälle ja viimeistele juustoraasteella.
Paista 200 asteisen uunin alatasolla reilu puoli tuntia.
Maistuu sellaisenaan, mutta kelpuuttaa kylkeensä myös raikkaan salaatin.