Maustamaton jogurtti on kesäisen keittiön moniottelija. Kätevä emäntä pyöräyttää siitä niin marinadit kuin kaikenmaailman kastikkeetkin. Vielä kätevämpi emäntä tekee siitä leipää.
Alunperin jogurttileipäsinä tituleeratut lämpimäiset nimettiin uudelleen heti kättelyssä, kun yksi maisteluraadin jäsenistä huudahti herkullisia leipätikkuja maistettuaan: ”Voi jukupätkä!”. Kyseinen termi on voimasana suoraan 60-luvun Miehikkälästä.
Leipätikut voi paistaa paistinpannun sijaan myös grillissä tai muurikalla. Tai oikeastaan ihan missä vaan lämpöä riittää! Jugupätkiä syödään sellaisenaan, voin tai juuston kanssa. Niitä voi myös dippailla maun mukaan. Nappaa mukiinmenevät vinkit lopusta!
3 dl kreikkalaista jogurttia
1 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 rkl luomuhunajaa
1 tl suolaa
1/2 sitruunan raastettu kuori
3 luomumunaa
50 g voisulaa
n. 7-8 dl vehnäjauhoja
Lämmitä jogurtti ja vesi kasarissa kädenlämpöiseksi.
Kaada kulhoon ja lisää kuivahiiva, hunaja, suola ja sitruunan raastettu kuori.
Lisää rikki vatkatut kananmunat ja sekoittele joukkoon muutama desi jauhoja.
Lisää voisula ja alusta loput jauhot sekaan.
Jumppaile taikinaa napakasti nyrkillä, se tykkää siitä.
Vaivaa ilmakuplat veks ja pyörittele sormenpaksuisiksi ja -pituisiksi tangoiksi, painele littanaksi, pistele haarukalla ja paista öljytyllä pannulla muutama minuutti per puoli.