×
Juhannuksen jälkeen-piirakka

Juhannuksen jälkeen-piirakka

       

Tämä piirakka on passelia popsittavaa silloin, kun helle meinaa nousta hattuun. Sopivan suolainen tarjottava maistuu leppoisasti lounaaksi ja kelpaa kahvipöytäänkin. Se on vakiinnuttanut paikkansa myös juhannuksen jälkeisessä elämässä. Juhlista jäljelle jäänyt sillipurkki näet sujahtaa surutta piirakan pyörteisiin.

Pohja

  • 3 dl maitoa
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 75 g voisulaa
  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon.
  2. Lisää loput ainekset ja alusta tasaiseksi taikinaksi.
  3. Levitä jauhoja apuna käyttäen leivinpaperin päälle uunipellille (n. 30×30 cm), taikina saa nousta myös reippaasti reunoille.
  4. Jätä liinan alle kohoamaan.

Täyte

  • 6 luomumunaa keitettynä
  • 3 kesäsipulia varsineen
  • ~ 200 g silliä
  • 1 prk kermaviiliä + 1 dl maitoa
  • 2 luomumunaa raakana
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 175 g juustoraastetta
  1. Hienonna keitetyt kananmunat pienemmäksi.
  2. Kuullota kesäsipulisilppu voissa ja lykkää munien sekaan.
  3. Pieni sillipalaset sopiviksi.
  4. Yhdistä kermaviili, maito, munat ja mausteet.
  5. Levitä muna-sipuliseos ja sillipalat kohonneen pohjan päälle.
  6. Kaada päälle kermaviiliseos ja viimeistele juustoraasteella.
  7. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Ps. Mikäli silli ei sovi suuhun sitten millään, niin sen voi jättää poiskin. Lisää silloin ripaus suolaa myös muna-sipuliseokseen. Tai korvaa silli esim. kylmäsavu-/graavilohisuikaleilla!