”Vielä on kesäkurpitsoita jäljellä, vielä tulee kauniita kakkuja, vielä voit löytää reseptin, jolla sämpylätkin saat!”
Paljon lupaava laulu, mutta totta joka sana.
Käsissäsi kasa kesäkurpitsoita, muttet tiedä tekisitkö niistä maistuvaa makeaa vai suussasulavaa suolaista? Eipäs hätää, päätin puolestasi. Tehdään molemmat! Kesäkurpitsa mehevöittää maailman pehmeimmät sämpylät ja pitää huolen, että arjen herkkuhetkiin sopiva kevyempi kahvikakku pysyy kosteana.
Kesäkurpitsasämpylät
3 dl piimää
1 pss kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
1 rkl luomuhunajaa
3 luomumunaa
200 g kesäkurpitsaa raastettuna
3/4 dl rypsiöljyä
3 dl kaurahiutaleita
n. 10 dl vehnäjauhoja
1 luomumuna voiteluun ja pinnalle kaurahiutaleita
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon.
Sekoita mukaan kuivahiiva, suola ja hunaja.
Vatkaa munien rakenne rikki kevyesti ja lisää joukkoon.
Sekoita mukaan kesäkurpitsaraaste, öljy ja kaurahiutaleet.
Alusta hiljalleen joukkoon vehnäjauhoja sen verran, ettei taikina tartu pahasti käsiin.
Kaada jauhoitetulle pöydälle ja leivo sämpylöiksi.
Painele hiukan littanoiksi ja kohottele tovi liinan alla.
Voitele halutessasi rikki vatkatulla luomumunalla ja ripottele kaurahiutaleita päälle.
Paista 200 asteisessa uunissa noin kymmenisen minuuttia.
Kevyempi Kesäkurpitsakakku
4 luomumunaa
3 dl sokeria
200 g kesäkurpitsaa raastettuna
5 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2,5 tl vaniliinisokeria
2,5 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
1 dl rypsiöljyä
1 dl piimää
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää raastettu kesäkurpitsa.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen piimä-öljyseoksen kanssa.
Kaada isoon voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (tai kahteen pienempään) ja paista 175 asteisessa uunissa noin tunnin verran.
Paistoaika riippuu vuoan koosta, tarvittaessa laske lopussa paistolämpöä, ettei kakku kärähdä.