Karpalohyydyke suolakaramellikastikkeella
Hautoen hyvää
Jälkiruoka
Joulupöytä jälkiruokaa vailla?
Raikas karpalojäädyke kelpaa komeilemaan juhlapöydän kruunuksi! Keliaakikotkin kiittävät, sillä ohje on luontaisesti gluteeniton. Kirpsakat karpalot kesyyntyvät täyteläiseksi aterian päättäjäksi ja suolakaramellikastike tekee viimeiset silaukset sulattaen sydämet!
- 1,5 dl vettä
- 1,5 dl sokeria
- 6 luomumunan keltuaista
- 6 dl kuohukermaa
- 2 tl vaniliinisokeria
- 8 dl jäisiä karpaloita
- Kiehauta vesi ja sokeri kasarissa.
- Vatkaa keltuaisten rakenne rikki kulhossa ja lisää joukkoon kuuma sokeriliemi ohuena nauhana koko ajan
vatkaten.
- Kaada seos takaisin kasariin, nosta takaisin liedelle ja sekoittele miedolla lämmöllä, kunnes sakenee. Älä keittele.
- Nosta jäähtymään ja sekoita tehosekoittimella hienoksi jauhetut karpalot mukaan.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaniliinisokeri.
- Yhdistä kerma jäähtyneeseen karpaloseokseen.
- Kaada kylmällä vedellä huuhdeltuun hyydykevuokaan ja nosta pakastimeen jäätymään. Vuoasta riippuen n. 5 tunniksi tai yön yli.
- Kasta vuoka kuumaan veteen, jotta jäädyke irtoaa helpommin.
- Kumoa tarjoiluvadille.
Suolakaramellikastike
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl fariinisokeria
- 0,5 – 1 tl sormisuolaa
- Keitä kermaa ja fariinisokeria noin vartin verran.
- Lisää suola.
- Mikäli keittelet kastikkeen etukäteen valmiiksi, lämmitä ennen tarjoilua notkeaksi.
- Tarjoile karpalohyydykkeen kera!
Vinkki! Älä heitä hukkaan hyydykkeen teosta jääneitä valkuaisia, niistä voi
loihtia marenkeja herkkuhäkärään tai hyydykkeen koristeluun!