Paahtovanukkaat eli crème brûléet ovat onnen omiaan pääsiäisen ajan jälkkäreinä. Toisin kuin luullaan, niiden valmistaminen on helppoa ja ne voidaan tehdä jääkaappiin jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Ja koska mämmi haluaa myös kekkereihin mukaan, päätin kokeilla onnistuisiko jäätelön tekeminen ilman kermaa, glukoosisiirappia ym. perinteisiä jäätelön aineksia. Siispä paahtovanukkaista jääneet valkuaiset käyttöön ja tuloksena jotain todellakin kokeilemisen arvoista!
Paahtovanukkaat (4-6 kpl)
4 dl kermaa
1 dl maitoa
1 dl sokeria
2 tl vaniliinisokeria
1 tl sitruunan kuoriraastetta
6 luomumunan keltuaista
Mittaa kerma, maito ja sokerit kattilaan.
Kiehauta seos ja nosta liedeltä.
Vatkaa keltuaisten rakenne rikki kulhossa ja kaada kiehautettu, hieman jäähtynyt kermaseos keltuaisten joukkoon koko ajan sekoittaen.
Kypsennä vesihauteessa 150 asteisen uunin alatasolla noin tunnin verran.
Nosta vuoat vesihauteesta jäähtymään ja siirrä jääkaappiin tekeytymään mielellään seuraavaan päivään.
Mikäli haluat oikeaoppisen, rapean pinnan vanukkaisiin, ripottele ennen tarjoilua kuivatulle pinnalle sokeria ja paahda pinta rapeaksi joko kaasupolttimella tai uunissa grillivastuksen alla. Varo polttamasta!
Mämmijäätelö
4 luomumunan valkuaista
1 dl tomusokeria
0,5 – 1 dl tuorejuustoa
2 tl vaniliinisokeria
1 – 1,5 dl makeuttamatonta mämmiä
Vaahdota valkuaiset napakaksi.
Lisää muut ainekset joukkoon.
Maista seosta ja lisää makeutusta tai mämmiä makusi mukaan.
Nosta seos pakastimeen ja käy sekoittamassa muutamaan otteeseen jähmettymisen aikana.
Ota mämmijäätelö huoneenlämpöön hieman ennen tarjoilua.