×
Partalatar

Partalatar

       

Nämä kakkukekkerit saavat alkunsa 1800-luvun Englannista.

Kuningatar Victorialla oli kello viiden teen aikaan tapana herkutella yhden kerroksen kakulla. Perinteisesti se kätki sisälleen vadelmahilloa ja voikreemiä. Victoria-kakulla on tänäkin päivänä vakiopaikka niin brittien teehetkillä kuin juhlahulinoissakin.

Tänä kesänä tuo klassikko saapuu Partalaan. Matkalla vadelmahillo on vaihtunut meidän sesongin sankariin, raparperiin. Sen hapokkuutta tasapainottaa mascarpone-juusto ja kakkupohjassa maistuu kardemumma. Nimikin oli sen verran aikansa elänyt, että vaihdettiin se uuden asuinpaikan mukaan.

Partalatar

Pohja

  • 200 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 2,5 tl vaniliinisokeria
  • 4 luomumunaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokerit.
  2. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten.
  3. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikina tasaiseksi.
  4. Kaada pyöreään, voideltuun kakkuvuokaan (halk. n. 20 cm) ja paista 175 asteisessa uunissa alatasolla noin 45 minuuttia.
  5. Kumoa ja anna jäähtyä.

Kostutukseen maitoa

Täyte

  • 1 l raparperipaloja
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl vettä
  • 1 prk (250 g) mascarpone-juustoa
  • 1,5 tl vaniliinisokeria
  1. Nakkaa raparperit, sokeri ja vesi kattilaan ja keittele miedolla lämmöllä vartti.
  2. Anna jäähtyä.
  3. Sekoita reilu 3 dl jäähtynyttä raparperihilloketta vatkattuun mascarpone-juustoon ja mausta seos vaniliinisokerilla.
  4. Leikkaa kakkupohja kahtia.
  5. Kostuta reippaalla kädellä maidolla, levitä täytettä pohjan päälle ja nosta kakun kansi päälle.
  6. Koristele makusi mukaan.
  7. Kuvan kakussa päällä tomusokeria ja 50 asteisessa uunissa, noin puolisen tuntia kuivattuja raparperin kuorisuikaleita.

Ps. Loppu raparperihillo passaa niin aamupuuron päälle, kuin viilin kaveriksikin. Tai itseasiassa miltei mihin vain!