Runepelti
Kotvan kokkailua
Makea leivonta
Tarkoitukseni ei nyt ole hyppiä rouva Runebergin varpaille.
Totean tässä kuitenkin, että eiköhän ole korkea aika mennä eteenpäin.
Ne perinteiset, liian pienet torttuset saavat nyt siirtyä sivuun.
Enemmän on enemmän, tälläkin kertaa.
Runepelti, pikkuisten torttusten isosisko paistuu helposti pellillä ja sillä saa suuremmankin sakin suut makeiksi.
Runepelti
- 6 luomumunaa
- 1,5 dl sokeria
- 1,5 dl fariinisokeria
- 2,5 tl vaniliinisokeria
- 1 prk (200 g) kermaviiliä
- 5 dl vehnäjauhoja
- 2 dl digestivekeksimuruja
- 1 dl korppujauhoja
- 1 dl mantelirouhetta
- 1 rkl leivinjauhetta
- 2 tl kardemummaa
- 200 g voisulaa
- Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.
- Sekoita kermaviili mukaan.
- Yhdistä kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
- Viimeisenä kääntele joukkoon jäähtynyt voisula.
- Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille (n. 30×30 cm) ja paista 175 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
Kostutusliemi
- 3 dl vettä
- 3 rkl sokeria
- 1 tl vaniliinisokeria
- Kiehauta vesi kasarissa, nosta levyltä ja sekoita sokerit joukkoon, kunnes ovat sulaneet.
- Valele uunista ulos tullut kakkulevy kostutusliemellä.
- Käytä rohkeasti vaan kaikki kostutus, älä kitsastele!
- Anna jäähtyä, paloittele ja koristele haluamallasi tavalla vadelmahilllolla ja pikeerillä
Ps. Pikeeri valmistuu nopeasti sekoittamalla 4 dl tomusokeria + 2,5 rkl kylmää vettä hiljalleen lisäten, kunnes seos on sopivan paksuista.