Wanhanajan viipaleet

Wanhanajan viipaleet

Palataan ajassa taaksepäin.

Rohkeasti vain peremmälle, suoraan 60-luvun pitopöytään!

Talon emäntä on pitänyt huolen, että vaatimattomista raaka-aineista on loihdittu sen seitsemää sorttia. Leivinuunin lämmössä on paistettu suolakalan alle ruisleivät ja lepuskat. Löytyy lanttukukkoa sun muuta mutusteltavaa. Pullarinkeli ja kahvikakku makeiden edustajina. Sitten on pikkuleipälajitelma. Sieltä silmiin pistää veikeännäköiset, raesokerilla viimeistellyt viipaleet. Pistetään ne korvan taakse ja palataan tähän päivään.

Valmistujaiset ja muut kevään kekkerit ovat jo ovella. Uusien innovatiivisten kakkukokeiluiden rinnalle soisi sijaa myös perinteisille purtaville. Tässä vaiheessa juhlien järjestelyitä riittää, että tunteet käy kuumina, joten unohdetaan se leivinuunin lämmittely.

Sen sijaan kaivetaan esiin ikivanha ja iki-ihana keksiresepti. Viipalepikkuleivät valmistuvat vaivatta suuremmallekin seurueelle, ne ovat näyttäviä lasipurkissa, mutta parhaimmillaan popsittuina!

Wanhanajan viipaleet (n. 70 kpl)

  • 200 g voita
  • 3 dl fariinisokeria
  • 1 dl sokeria
  • 3 tl vaniliinisokeria
  • 4 luomumunaa
  • 500 g vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl kanelia
  • 2 tl kardemummaa
  • Voiteluun 1 luomumuna ja raesokeria
  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokerit.
  2. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan napakasti vatkaten.
  3. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
  4. Tässä vaiheessa voit tuumailla, onko taikina mielestäsi liian löysää kuuden, pellin pituisen pötkön pyörittelyyn jauhoitetulla alustalla.
  5. Halutessasi siirrä taikina toviksi jääkaappiin jähmettymään.
  6. Muutoin pyörittele taikina leivinpaperin päälle uunipellille pötköiksi (kolme per pelti, taikinasta tulee kaksi peltiä).
  7. Litistä pötköjä hiukan, voitele kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.
  8. Paista 175 asteisessa uunissa 12-15 minuuttia.
  9. Leikkaa hieman jäähtyneinä viipaleiksi.