×
Vapaa, free range vai luomu

Vapaa, free range vai luomu

Luomumunat eivät ole vain yhden ihmeen juttu.

Luomukanoilla on kaikki muilla tuotantomuodoilla olevat hyödyt ja paljon enemmän:

 1. kanat ovat täysin vapaana kanalassa ja laitumella
 2. kanoilla on suuri pehkualue, jossa ne voivat toteuttaa lajityyppistä käyttäytymistä
 3. kanoilla on enemmän tilaa olla kanalassa
 4. kanaloissa on ikkunat, eli elämisen rytmin määrää auringonvalo, ei keinovalo
 5. kanat ulkoilevat tahtoessaan laitumella kesäkuusta pitkälle alkutalveen
 6. kanojen syömä rehu on luomua, ilman myrkkyjä ja torjunta-aineita
 7. enemmän tilaa nukkua orsilla
 8. luomukanalan parvikoko on rajoitettu 3000 kanaan, kun muissa tuotantomuodoissa kanoja voi olla kymmeniä tuhansia samassa osastossa
 9. rehuomavaraisuus pitää olla yli 30 %
 10. rehussa ei saa käyttää kemiallisten liuottimia tai synteettisiä aminohappoja

Mitä tämä kaikki oikein käytännössä tarkoittaa?

Luomukanalassa ja ulkokanalassa kanat ovat täysin vapaina kanalan sisällä sekä laitumella. Lattiakanalassa kanat ovat sisällä kanalassa vapaina. Virikehäkkikanaloissa kanat ovat häkeissä.

Tähän loppuvat minkään muun tuotantomuodon vastaavuudet luomukanalaan. Ainoa yhteinen tekijä luomun ja muiden välissä on ulkokanalan mahdollisuus ulkoiluun. Ulkokanalat ovat lattiakanaloita, jossa kanoilla on mahdollisuus ulkoiluun.

Luomukanalassa kanoilla on enemmän tilaa olla ja tutkia. Luomussa yhdessä väliseinällä erotetussa osastossa saa olla maksimissaan 3.000 kanaa. Kuulostaako paljolta? Lattia- ja ulkokanalassa samassa tilassa saa olla 4.500 ja virikehäkkikanalassa 6.500 kanaa, mutta häkit ovat pinottuna toistensa päälle. Eli jos meillä olisi häkkejä viidessä kerroksessa, kanoja olisi 32.500.

Meidän kanaloihin mahtuu noin 17.000 luomukanaa. Lattiakanoja meillä saisi olla 25.500, ja virikehäkkikanoja viidessä kerroksessa 184.165. Luomussa kanoilla on enemmän tilaa olla kana.

Luomukanalassa on enemmän tilaa nukkua orsilla ja olla rauhassa jos siltä tuntuu. Luomussa kanalla pitää olla orsitilaa 18 cm kanaa kohti. Lattia- ja ulkokanaloissa orsitilaa pitää olla 15 cm kanaa kohti. Eli yhdessä 3.000 kanan parvessa meillä pitää olla vähintään 540 metriä ortta. Todellisuudessa meillä on enemmän, koska kanat, vaikka ovat laumaeläimiä, eivät aina halua olla kylkimyyryssä toisen kanssa. Lattia- ja ulkokanalassa samaan kanamäärään pitää olla 450 metriä ortta. Virikehäkkien orret ovat lähinnä vitsi joka ei naurata.

Vain luomukanalassa on ikkunat, josta auringonvalo paistaa läpi kanalaan. Siinä missä muut tuotantomuodot voivat määrätä keinovalolla kanojen muninta-ajan ja elämänrytmin, luomussa kaiken tuon määrää aurinko. Valo ja sen määrä mm. herättää kanassa munintahormonin tuotannon. Jos nuoret kanat tulevat kanalaan keskellä kesää, ne alkavat munimaan aikaisemmin, kuin marraskuussa kanalaan tulevat. Keinovalolla saadaan aikaistettua muninnan alkua jolloin ongelmiksi voi tulla rintarangan murtumat ja lyhyeksi jäänyt munintakausi. Myö annetaan kanojen aloittaa muninta juuri silloin kun aika on heille sopiva. Näin kanat voivat meillä hyvin ja munivat erinomaisesti laadukasta luomukananmunaa parikin vuotta.

Luomukanat syövät ainoana luomurehua. Se tarkoittaa, että rehu on 100 % vapaa:

 • GMO:sta,
 • kasvimyrkyistä,
 • torjunta-aineista,
 • lannoitteista,
 • liuottimista ja
 • synteettisistä aminohapoista.

Luomupellot voivat hyvin ja niissä kasvaa paljon muitakin kasveja, kuin vain sitä viljeltyä. Tämä lisää luonnon monimuotoisuutta ja pölyttäjien määrää. Viljelykierto pitää maaperän kunnossa ja ravinteikkaana. Lisäksi vain luomussa rehun omavaraisuuden pitää olla vähintään 30 %. Eli rehu on tuotettava omilta pelloilta, tai tuotettava yhteistyössä muiden samalta alueelta peräisin olevien viljelijöiden kanssa.

Luomussa keltuaisen väri ei tule rehuun lisätystä väriaineesta. Luomukananmunan maku, väri ja laatu tulee laadukkaasta kanan elämästä ja luomurehusta, ei synteettisistä ainesosista ja väriaineista.